Tudta, hogy a gluténérzékenység tünetei a bőrön is megjelenhetnek?

Tudta, hogy a gluténérzékenység tünetei a bőrön is megjelenhetnek?

A gluténérzékenység tünetei

Mivel Magyarországon is egyre több személyt érint, ezért a gluténintoleranciáról érdemes a lehető legtöbbet megtudni, és főleg azok a személyek kell alaposan utánajárjanak a dolgoknak, akik bizonyítottak ebben a betegségben szenvednek, vagy úgy érzik, hogy valami nincs rendben.

A gluténérzékenység gyanúja ilyen tünetek esetében is felmerülhet: https://www.schaer.com/hu-hu/a/glutenerzekenyseg-tunetei. Pontosan milyen problémáról is van szó? Nos, a gluténintolerancia egy olyan autoimmun betegség, aminek megvannak ugyan a klasszikus, sok embernél megfigyelhető tünetei, de nagyon sok más területen is gondot okozhat.

A legelső, legkönnyebben felismerhető kellemetlenségek az emésztőrendszert érintik. Ez azért van, mert ugye a bélbolyhok ellaposodása, elhalása következtében jelentkező felszívódási zavarok legfőképpen az emésztőszervekre vannak jelentős hatással.

A bajt az okozza, hogy a felszívódás nehezen megy végbe, vagy egyáltalán, és ennek következtében nem hasznosulnak bizonyos zsírok, ami hasmenést, gyakori székelést, hányingert, hányást és puffadást is okozhat. A betegséget azért olyan nehéz sokszor felismerni, mert nem feltétlenül ezek a jellemző tünetek utalnak rá.

Előfordul olyan eset is, hogy a betegnek nincsenek emésztőrendszeri tünetei, viszont vérszegénységgel, izomgyengeséggel, vashiánnyal, csontritkulással küzd. Ezek a problémák azért alakulnak ki, mert a kór miatt. bizonyos tápanyagok, ásványi anyagok és vitaminok nem tudnak felszívódni, ezért a szervezet legyengül.

A tünetek közé sorolható még a csontritkulás, a fogak gyengesége és gyorsan bekövetkező szuvasodása, illetve a fogzománcon előforduló elszíneződések. A gluténintoleranciával kapcsolatos kellemetlenségek jelentkezhetnek a bőrön és akár nőgyógyászai bajok is felüthetik a fejüket. Ezekhez és a fent említettekhez társulhat még a fejfájás, fáradékonyság, hajhullás is.

A gyerekeknél pedig a legszembetűnőbb tünetek a pókhas, a vékony végtagok, a fejlődésben való visszamaradás, rossz közérzet és viselkedési zavarok egyaránt. Sőt, súlyosabb esetben a hangulatingadozás és sajnos még a depresszió is megfigyelhető. Ezért is szükséges a gluténérzékenységet komolyan venni.