A bonus malus átvezetés menete – Erre feltétlen figyelj!

A bonus malus átvezetés menete – Erre feltétlen figyelj!

bonus malus átvezetés

A biztosítások egyik legismertebb tagja a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás, aminek megkötése nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a gépjármű részt vehessen a közúti forgalomban. Ennek díja nagyban függ a bonus malus fokozattól, amit tulajdonképpen át lehet vinni másik autóra, ha a tulajdonos új gépkocsit vásárol, de ez bizonyos feltételekkel lehetséges.

A Biztoshely szerint erre mindig figyelni kell a bonus malus átvezetésénél. A folyamat szabályozás szerint történik, azonban tudni kell, hogy a bonus malus rendszer nem a gépjárműhöz kötődik, hanem személyhez. Az autó eladása esetén a besorolás nem megy át a gépjárművel együtt az új tulajdonoshoz.

Viszont, ha értékesített gépkocsi helyett, az illető másikat vásárol, az arra megkötött kötelező biztosítás díjazásánál érvényesítheti a bonus malus besorolását. Ez a fokozat 2 évig megmarad abban az esetben is, ha az eladás után nem vásárolsz azonnal másik gépkocsit, kivéve díjnemfizetés esetében. Ha ez alatt az idő alatt másik gépkocsit vásárolsz, megmarad a besorolásod.

Kell-e biztosítót váltani?

Nem feltétlenül szükséges, hiszen a besorolásod akkor is megmarad, ha a régi biztosítótársaságot választod. Viszont abban az esetben, ha valakinek már van egy élő szerződése, az új gépjárműre kötött biztosításnál nem érvényesíthető a besorolás, A00 fokozat szerint kell megkötni a kötelező felelősségbiztosítást. Ezt párhuzamos üzemeltetésnek nevezik.

Ha a párhuzamosan működtetett gépjármű értékesítésre kerül, akkor áthozható a bonus malus besorolás a párhuzamosan működtetett járműre. Arra feltétlenül figyelned kell, hogy a második gépjárműre megkötött felelősségbiztosításnál 90 napon belül igazolást kérj a párhuzamosan működtetett gépkocsi biztosítójától.

Azért fontos ezt megtenned, mert ellenkező esetben visszamenőlegesen A00 helyett M04-es besorolásba kerülhetsz a második biztosítás díjazásának megállapításánál. A feltételeket mindenképpen be kell tartanod, ha meg akarod tartani a jelenlegi bonus malus besorolásodat. Érdemes alaposan informálódnod a témában.

Részletes leírás a neten

A Biztoshely biztosítási portált célszerű felkeresned, ha tájékozódni szeretnél a kötelező gépjármű felelősségbiztosításról, a bonus malus rendszerről, illetve ennek átvezetéséről. Itt elolvashatod azt is, hogy honnan tudhatod meg a bonus malus fokozatodat, ami gyakori kérdés az autósok között.

Ez tulajdonképpen megismerhető a biztosítótól, de ma már a központi nyilvántartásból is ki lehet kérni. Ez utóbbi lehetőséggel sokszor élnek a biztosítótársaságok is, amikor újonnan kötendő kötelező biztosítási díjat kell kiszámolniuk. A központi nyilvántartás segítségével könnyen és gyorsan le tudják ellenőrizni a bonus malus fokozatot új szerződéskötés során.

Nagyon jó ötlet felkeresned a biztoshely.hu portált, mert itt nem pusztán informálódni tudsz, de percek alatt össze is hasonlíthatod a biztosítók ajánlatait a kötelező biztosítás kalkulátor alkalmazásával. Amint megtaláltad a számodra legkedvezőbb ajánlatot, a Biztoshely biztosítási portálon azonnal meg is kötheted a szerződést.