5 hasznos tanács egy hullámlemez gyártótól

5 hasznos tanács egy hullámlemez gyártótól

Hullámlemez

A hullámlemezek kiváló választást jelentenek tetőfedéshez, köszönhetően a tartósságuknak, könnyű súlyuknak és gazdaságosságuknak. Ezeket a típusokat egyre gyakrabban használják a régi azbeszt palák lecserélésre, illetve kiválóan megfelelnek teraszok és melléképületek tetejére.

Ahhoz viszont, hogy hosszú időn keresztül kiváló hatást biztosítsanak, érdemes néhány alapvető dolgot betartani, mint például az ideális anyagválasztás, szellőzés, rögzítés, karbantartás és szigetelés. Az említett dolgok mind hozzájárulnak a tető optimális fenntartásához és esztétikai megjelenéséhez. Most pedig nézzük meg ezeket részletesen!

1. Válasszunk megfelelő anyagot!

A hullámlemezek különböző anyagokból készülhetnek, mint például fém, műanyag, bitumen. Mindegyik típusnak megvannak az előnyei és hátrányai. A Pascal hullámlemez gyártó már korábban is kiemelte ennek a jelentőségét. Az acéllemezek rendkívül tartósak és ellenállnak az időjárás viszontagságainak, míg a műanyag könnyebb és korrózióálló.

A bitumen szintén jól bírja az időjárás viszontagságait, bár valamivel nehezebb szerkezetű és a fokozott napsütésre hajlamos fellágyulni, viszont jól árnyékol és a vízszigetelés szempontjából kiváló. A műanyag hullámlemezek könnyen kezelhetőek és olcsóbbak, de nem olyan tartósak, mint a fém társaik. Mindig az igényeknek és környezeti feltételeknek megfelelő kivitelt kell választani, amivel jól lehet dolgozni.

2. Fontos a megfelelő szellőzés

A megfelelő szellőzés kulcsfontosságú a hullámlemezek alatt, hogy elkerülhető legyen a kondenzáció és a penészképződés. A bitumenes hullámlemezek, de a fém is nagyon fel tudnak melegedni. A hirtelen lehűlés esetén pedig gyorsan megjelenik a pára, ami a fa tartószerkezetek korhadásához is vezethet.

Telepíts ezért szellőző nyílásokat, hogy a levegő szabadon áramolhasson a fedőelemek alatt! A megfelelő szellőzés meghosszabbítja a tető élettartamát és javítja az energiahatékonyságot.

3. Ügyelj az alapos rögzítésre!

A hullámlemezek rögzítésekor ideális csavarokat és rögzítő elemeket kell használni, amik korrózióállóak és alkalmasak az adott anyaghoz. A lemezeket mindig a hullámok tetején kell rögzíteni, hogy ezzel is minimalizálható legyen a víz beszivárgásának kockázata.

Ne feledkezz meg a rögzítőelemek megfelelő távolságáról sem, hogy a tető stabil és ellenálló legyen! A fémlemezek esetében pedig rendszeres időközönként fontos újrahúzni a csavarokat, mert a fokozott felmelegedés és tágulás miatt ezek kilazulhatnak.

4. Ne maradjon el az időszakos karbantartás!

Bár a hullámlemezek viszonylag kevés karbantartást igényelnek, mégis fontos időnként ellenőrizni az állapotukat. El kell távolítani a tetőről a leveleket, ágakat és más szennyeződéseket, amik megakadályozhatják a vízelvezetést. Ellenőrizni kell a rögzítési pontokat és kicserélni az idővel esetlegesen sérült elemeket. A karbantartás elhanyagolása károsíthatja a tetőszerkezetet, ezért muszáj figyelmet szentelni rá.

5. Figyelj a megfelelő szigetelésre!

A hullámlemezek alá helyezett szigetelőanyag segít megőrizni a belső hőmérsékletet és csökkenti a zajszintet, illetve a kondenzképződést. Használj jó minőségű szigetelőanyagot, amik illeszkednek a hullámlemezek alá és megfelelően védik a tartóelemeket is! A szigetelés különösen fontos lehet olyan területeken, ahol jelentős hőmérséklet ingadozások vannak.