A leggyakoribb kérdések a műkönnyel kapcsolatban – Egy budapesti szemészet útmutatója

A leggyakoribb kérdések a műkönnyel kapcsolatban – Egy budapesti szemészet útmutatója

Budai Szemészeti Központ

A műkönny használata sokaknak indokolt, hiszen a modern élet megköveteli a hosszú órákon át tartó számítógép használatot és az okostelefonok folyamatos bámulását. Erre külön is kitér a Budai Szemészeti Központ (06 1 240 6334, 1126 Tartsay Vilmos u. 14.) a weboldalán.

Az egyik leggyakoribb ok, amiért szükség van rá, az nem más, mint a száraz szem szindróma. Ez az állapot a könnytermelés vagy a könnyfilm gyors párolgása miatt alakul ki. A készítmény segít pótolni a természetes könnyeket, hidratálni a szemet és csökkenteni a kellemetlen tüneteket, mint a szúró, égő érzés vagy a vörösség. Ezáltal jelentősen javítja az életminőséget, különösen azoknál, akik a munkájuk révén hosszú órákat töltenek a képernyő előtt.

A műkönny alkalmazása enyhülést nyújt, más szóval megelőzi a nedvességvesztést és a szárazság kialakulását. Sokakban felmerül a kérdés, hogy miben segít a rendszeres használata. Többek között fenntartja a szem egészségét és kényelmet biztosít a hosszú munkanapok során. A kontaktlencsét viselőknek a műkönny szintén elengedhetetlen, mivel megőrzi a lencsék nedvességét, ezáltal komfortosabbá teszi azok viselését.

Az előnyeit nem lehet megkérdőjelezni

A légkondicionáló, a fűtési rendszerek, a levegőszennyezés és a pollen mind hozzájárulnak a szemszárazság kialakulásához. A műkönny alkalmazásával eredményesen lehet védekezni ezekkel a kellemetlen hatásokkal szemben és biztosítani az állandó hidratáltságot. Az allergiás reakciók gyakran járnak viszketéssel, vörösséggel és könnyezéssel.

A műkönnyel kiöblíthetők az allergének, ezáltal csökkenthetők a bosszantó tünetek. Azért is előnyös, mert köztudott, hogy a jól hidratált szem kevésbé hajlamos az irritációra és az allergiás tünetekre. A szemészeti műtéteket, mint például a LASIK, gyakran kíséri szárazság. A műkönny ebből kifolyólag pótolhatatlan a regenerálódási időszakban.

Támogatja a szemfelszín gyógyulását, emellett jelentősen csökkenti a problémából adódó kellemetlenségeket. Az orvosok általában javasolják a használatát a beavatkozásokat követően, a rehabilitáció felgyorsítása érdekében. Elérhető recept nélkül is, ami azt jelenti, hogy egyszerűen beszerezhető.

A műkönny összetétele

A mesterséges könny olyan összetevőkből áll, amik hasonlóak a természetes könny alkotóelemeihez, így hatékonyan hidratálja a szemet. A nátrium-hialuronát és a polietilén-glikol segít megtartani a könnyfilmet, ezáltal hozzájárul a szem felületének nedvességéhez. A műkönnyben gyakran fellelhetők tartósítószerek, amik megakadályozzák a mikrobák és a baktériumok elszaporodását a tégelyben, ebből kifolyólag hosszabb ideig eltartható. A leggyakoribb konzerválószerek közé tartozik a benzalkónium-klorid és a szorbitol. Az elektrolitok, mint például a nátrium- vagy a kálium klorid kifejezetten fontosak a szem felszínének normális működéséhez. Fenntartják a természetes pH egyensúlyát és ionkoncentrációját. A műkönny néhány verziója tartalmaz aloe vera vagy kamilla kivonatokat, amik nyugtató hatással bírnak. Ajánlott szakorvossal konzultálni mielőtt meghozná a végső döntését, különösen akkor, ha komoly szemszárazság vagy irritáció áll fenn.