Gyermek megtakarítás kalkulátor: szülőknek hasznos

Gyermek megtakarítás kalkulátor: szülőknek hasznos

Grantis gyermek megtakarítás

Minden szülő azt szeretné, hogy gyermeke piacképes diplomát szerezzen, amivel könnyebben megkeresi majd a kenyerét. Viszont a taníttatás sok pénzbe kerül, emiatt a várható kiadásokra előre érdemes felkészülni. Jó ötlet a Grantis gyermek megtakarítás kalkulátor alkalmazása annak céljából, hogy megtaláljuk az ideális megtakarítási formát. A gyermek-megtakarítással célzottan tehetünk rendszeresen félre kisebb összegeket, amit később közösen vagy csak a gyermek használhat fel a céljainak megvalósításához.

Érdemes pénzt spórolni, mert a szülőknek rengeteg mindenre költeniük kell. Az egyik az egyetemei tandíj, ami már most is egyes felsőoktatási intézményekben szemeszterenként félmillió Ft. Közben az ösztöndíjas helyek létszáma egyre csökken. Aztán következik az első saját lakás megvétele, amihez minimum az önerő összegyűjtésére van szükség.

Egy használt autó beszerzése is több százezer forintra rúg. Amennyiben a fiatal külföldön szeretné folytatni a tanulmányait, újra jelentősebb tandíjjal, lakhatási, megélhetési költségekkel kell számolni. Még akkor is szükség van egy nagyobb összegre, ha nincs konkrét cél, mert a gondos szülők nem engedik, hogy a gyermekük üres zsebbel lépjen ki a nagybetűs életbe. Szerencsére, hazánkban többféle gyermek-megtakarítási forma közül lehet választani. A babakötvény+Start-számla állam által biztosított kezdő összege tovább gyarapítható. Előnye, hogy nincs kötelező havi befizetés, sem minimum befizetési korlát, viszont infláció fölötti kamatot ad.

A banki gyermek-megtakarítási számlák nem sokban térnek el a hagyományos bankszámláktól, szabadon fizethetünk be pénzt ezekre és ugyanolyan könnyen ki is vehetjük az összeget. Hosszú távra, 10-15 évre szólnak a biztosítói gyermek-megtakarítási programok, amelyek piaci alapon működnek. Az ezekben összegyűlt pénz kamatadó mentes, szabadon felhasználható. A negyedik lehetőség a tartós befektetési számla (TBSZ) nem kimondottan gyermekcélú megtakarítás, de a megfelelő pénzügyi ismeretek birtokában, erre a célra is alkalmas lehet.