3 kevésbé közismert tény a napelem rendszer inverterekről

3 kevésbé közismert tény a napelem rendszer inverterekről

stnapelem

A mai rohanó világban nem feltétlenül jut idő utánajárni olyan hasznos, ugyanakkor rendkívül komplex dolgoknak, mint a napelemek, akkumulátorok és inverterek. Ezért a következőkben röviden összefoglaljuk a napelemes inverterekkel kapcsolatos információkat, elmondjuk, hogy miért van rájuk szükséged, és hogyan választhatod ki a megfelelőt a saját igényeidnek megfelelően.

Érdekel, hogy mennyibe kerül az inverter? Az stnapelem.hu linkre kattintva ezt is megtudhatod.


Minden, amit a napelemes inverterekről tudni kell


Ha ránézel egy napelemes inverterre, akkor egy meglehetősen lapos, téglalap alakú eszközt fogsz látni. Ez a készülék a napelemekkel együtt működik, hogy élvezhesd a Nap energiáját, és elfelejthesd a magas közüzemi számlák okozta gondokat.

Azért, hogy tisztább képet kapj, nézzük meg az egész folyamatot, amelynek során a napsugarakat olyan villamos energiává alakítják át, ami képes ellátni otthonodat energiával.

Az inverter megléte elkerülhetetlen


A napelemek a napsugarak befogásával energiát gyűjtenek a Napból. Amikor a Nap rásüt a panelekre, a panelekben lévő elektronok elkezdenek mozogni, és egyenáramú energiát hoznak létre. Ezt az áramkörök összegyűjtik, és elektromos energiává alakítják.

Az energia ezután a napelemes inverterhez továbbítódik. Természetesen csak akkor megy végbe ez a folyamat, ha süt a Nap. Az inverter az egyenáramot váltakozó áramra alakítja át, és a biztosíték szekrénybe küldi.

A felesleges áramot pedig az általad választott beállításoktól függően vagy az akkumulátorokba vagy a hálózatba küldi vissza. Ez alapján láthatod, hogy az inverter nem opcionális, ha napelemes üzemmódot tervezel. Enélkül nem fogod tudni felhasználni a napelemek által rögzített energiát.


Adatokat küld az inverter


A napelem rendszer működtetése mellett az inverterek adatokat küldenek a felügyeleti alkalmazásnak is, ami a napenergia termelés grafikonját megjelenítheti a telefonodon vagy laptopodon. Valószínűleg ez a legjobb kapcsolattartási pont a legtöbb napelemes háztulajdonosnak az inverterrel.

Mennyi ideig működőképes egy inverter?


A napenergia rendszer tervezésekor fontos figyelembe venni, hogy az inverter élettartama várhatóan mennyi idő. Bár ez a szám általában 10-15 évre tehető, olyan tényezők, mint a megfelelő karbantartás és gondozás, a jó szellőzés és az üzemeltetési körülmények hozzájárulhatnak a hosszabb élettartamhoz.

Végső soron a napelemes inverter várható élettartamának figyelembevétele elengedhetetlen a napenergia rendszer hosszú távú előnyeinek megtervezésekor.


Egyébként az inverter maga eléggé technikai téma. Ha a technika nem a Te műfajod, az stnapelem.hu weboldalon felzárkózhatsz a témában. De ha mégsem szeretnéd beleásni magad az inverterek működésébe, ne aggódj! Az ST Solar szakemberei tudnak majd segíteni.

Ők fel tudják mérni az adott helyszínt, javaslatot tudnak tenni a napelemek legjobb elhelyezésére és ajánlást adnak adott inverter technológiákra, amelyek kiváló ár-értéket nyújtanak, kiegyensúlyozva a teljesítményt és a költségeket. Ha többet szeretnél megtudni, csak kérd a segítségüket!